Fiske i Sverige

Fiske är bra för själen

De säger att dåliga fisketurer är bättre än bra arbetsdagar. Och kanske ligger det någonting i det. Det avlånga landet erbjuder fantastiska fiskeupplevelser från norr till söder och från väster till öster. Sveriges fiskefauna är dock ganska skral vid en internationell jämförelse, men upplevelsen är lika storslagen för det. Fiske är en avkopplande hobby utan prestationskrav.

Innan du börjar fiska är det bra om du har kännedom om några allmänna fiskeregler. Svenskt fiske är beroende av att dessa regelverk efterlevs. Mycket information går att läsa sig till i Fiskelagen. Det handlar bland annat om risken att sprida kräftpest, om Sveriges fridlysta fiskarter och vilka fiskemetoder som är förbjudna i svenska vatten. För din egen del och Sveriges fiskefauna är det viktigt att följa lagstiftningen till punkt och pricka.

Abborre är den vanligaste fisken i våra vatten. Den kan väga upp till fyra kilo, men abborrar över två kilo är sällsynta. Abborren fiskas året om i Sverige, den bästa perioden att fiska aborre sträcker sig dock från augusti till oktober. De vanligaste fiskemetoderna vid abborr-fiske är jigg, drop shot och spinn. En erfaren fiskare provar sig fram för att se vilken av metoderna som fungerar allra bäst för dagen.

Den som hellre fiskar lax har säkerligen besökt Mörrumsån i Blekinge. Här fiskas förutom lax även havsöring. Mörrumsån omtalad i internationella fiskekretsar tack vare det fina laxfisket. Den bästa tiden är i början av maj, när de blanklaxarna kommer till ån. De har ätit sill i Östersjön och blivit väldigt feta innan de kommer till Mörrumsån. Det hör inte till ovanligheterna med laxar som väger 15 kg, och laxar som väger 30 kg finns. Men Mörrumsån är även värd ett besök under högsommaren för att fiska sommarlaxar.

Sverige har många vackra insjöar, älvar och åar som lämpar sig för fiske. Sverige omfamnas dessutom av kuster som förgyller det svenska fisket ytterligare. Den svenska fiskefaunan må vara enkel, men Sverige inbjuder ändå till en upplevelse större än storfångsten du drömmer om.

fiske