Åk iväg på en fiskeresa

Fiskeresa som alla drömmer om

En fiskare bär på drömmen om en fiskeresa. Och alternativen är många. Den som uppskattar fiske har världens möjligheter inom landets gränser. Sveriges natur har olika nyanser från norr till söder, från Kalix älv till Mörrumsån. Med årstiderna förändras dessutom förutsättningarna, vilket gör att den ena platsen inte är den andre lik.

Två givna fiskeresor inom Sverige går till Mörrum och Forshaga. Mörrumsån och Forshagaforsen rymmer mycket lax och lockar av den anledningen inte bara svenska fiskare, utan även människor från andra länder. I Mörrum talar man om blanklaxfiske och sommarfiske. Blanklaxfiske sker i slutet av maj till början av juni – blanklaxfiskarna kommer från Östersjön och är mycket stora. Under sommarfisket är laxbeståndet stort och det finns dessutom havsöring. Sommarmånaderna innebär rikligt med fisk. Det är många arrangörer som anordnar fiskeresor till Mörrum, så även till Forshaga.

Trots vackra omgivningar och rika vattendrag väljer många att göra långväga fiskeresor framför kortare. Utlandet lockar kanske av den anledning att fiskarna är större där, och för att fiskare blivit hemtama i sina egna vatten. Det finns naturligtvis en spänning i att utforska nya och djupare vatten. Några populära resmål är Skottland, Irland, Alaska, Kanada, Costa Rica, Maldiverna och Portugal. Det mest populära resmålet är möjligen Norge, grannland till trots.

En fiskeresa är för många en dyr utgift. Dock är alla som varit på en fiskeresa överens om att det var en god investering; en upplevelse för livet och samtidigt en avkopplande semester. Priserna varierar dessutom från högt till lågt, och de är storslagna upplevelser oavsett priset. Fiskeresor i Sverige kostar 3 000 – 4 000 kronor och uppåt för tre dagars fiske med logi. Då har du dessutom tillgång till en guide, vilket kan vara bra om du vill lära dig flugfiske. Undersök Internet och hitta en arrangör som lever upp till dina önskemål.

fiskeresa